
Brand hack: meer muziek in je merk
Wie klanten wil aanspreken op hun onderbuikgevoel wil ze emotioneel raken. Bam! Meteen die rechter hersenhelft in (yeaah, that’s Brainy! ). En het hart natuurlijk. Muziek is daarvoor bij uitstek geschikt. En tegelijkertijd is het een ondergeschoven kindje in het scala van merkuitingen.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Luister naar dat ene liedje uit de tijd dat je voor het eerste verliefd werd en er gaat iets open: muziek gaat rechtstreeks naar de ziel. Het versterkt je stemming of brengt je juist in een andere sfeer. Muziek brengt ontvankelijkheid en beweging zonder dat je er woorden aan vuil hoeft te maken (of handen, for that matter).
Franks broer was lang barman. Hij wist feilloos hoe hij door zijn muziekkeus het goede publiek in zijn kroeg kreeg. Muziek waar hij zelf van hield en waar mensen op afkwamen waarmee hij in ieder geval meer gemeen had dat de liefde voor een biertje. Bij Brainy Branding delen we onze eigen favorieten in een speellijst. Een lijst die ons de ene keer afleidt, de andere keer inspireert, maar altijd een beetje raakt in die sprakeloze maar o zo creatieve rechter hersenhelft. Hoe Brainy wil je het hebben?
Grote merken gebruiken audiologo’s
Grote merken gebruiken zogenoemde audiologo’s en herkenningtunes. Denk Hema, AH, Haribo, Ikea, Randstad. Leuke quiz en hier! Ze gebruiken muziek als drager van gelikte reclamecampagnes. Wat – ze weten zelfs hits te maken van van ‘vondsten’ die ze van veel zendtijd voorzien. Denk Sony Brava, met Hartbeat van José González (hier op Spotify):
Sunweb met Follow the Sun van Xavier Rudd (luister op Spotify).
De NS gaat zelfs verder, ze laten liedjes schrijven door opkomend talent. Froukje, Ben Forte en Meau met (oudgediende) Paul de Munnik:
Ze lijken zo wel invulling te geven aan hun kernboodschap: vrijvertaald ‘we helpen je op weg’.
Natuurlijk heeft niet iedereen de diepe zakken, airtime of connecties van de grote merken. Toch is het vreemd dat weinig kleinere merken muziek gebruiken als uiting om zich meer met klanten en medewerkers te verbinden.
Ook als klein merk kun je muziek inzetten
Het hoeft niet groots en meeslepend, het hoeft geen Walküre of Bohemian Rhapsody te zijn. Het kan ook subtieler, dichter bij wil je bent of wil zijn. Sommige mensen zijn ‘into’ muziek; ze leven ermee en ervoor. In dat geval zou je zeker kunnen kijken of je ‘gelijkgestemde’ (!) zielen aan je weet te binden door meer van jezelf te laten zien. Als je goed weet in te voelen wie je ideale klanten zijn, kun je muziek uitzoeken bij hun persona’s. Of, andersom, je zoekt persona’s bij je favoriete muziek. Het mooiste is als je je eigen smaak kunt laten samenvallen met wat je je klanten belooft. Dat maakt namelijk dat ze zich meteen thuis voelen.
Muziek op allerlei platforms
Platforms genoeg: in je winkel, op kantoor, in de lift (klassiek!), live tijdens een evenement, bij een bedrijfsvideo, een blog, een podcast, wachtmuziek voor je telefoon (zo, daar kun je miskleunen kan ik je uit ervaring vertellen). Of, om te beginnen delen op je website, zoals bij Jo Bos, een klant van ons die dol is op muziek en dat deelt met wie het maar horen wil. Je leert ‘m kennen door zijn muziek voordat je hem ontmoet.
Laat jezelf horen!
Als jij meer van jezelf laat zien doen je klanten dat ook. En wie zijn klanten goed kent kan ze beter bedienen. Vragen over het ‘aankleden’ van je ideale klant, zijn persoonlijkheid, zijn muzieksmaak…? Alle 100-keigaaf, rock of jazz fusion, André Rieu? Bel ons. Wij denken, voelen zingen en neuriën graag met je mee.
5 tips om muziek te laten werken voor je merk
- Zoek muziek die past op het kruispunt van je eigen smaak en die van het publiek dat je wil bereiken.
- Maak met je medewerkers een thematische speellijst op Spotify, wat past volgens hen bij je merk? Leer hen en hun merkbeleving beter kennen.
- Begin in een gesprek met je klanten eens over hun muzieksmaak, je komt meteen dichterbij.
- Ga voor jezelf eens na wat muziek met je doet. Wat kun je daarvan leren voor het versterken van je merkbeleving?
- Werken er mensen bij je met muzikaal talent? Vraag ze iets te componeren of arrangeren, speciaal voor je eigen club. Maak een muzikaal merkmanifest!
Met muziek meer merk: please try this at home!
P.S. Ken jij een mooi voorbeeld van kleinschalig gebruik van muziek voor marketing? Laat het ons weten!