Skip to main content
Spannend: de relatie tussen creatief en opdrachtgever

Spannend: de relatie tussen creatief en opdrachtgever

Empathie voor gevorderden.

Je schrijft
Je tekent
Je ontwerpt
Je fotografeert
Je kleit.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat je ook doet, je krijgt het niet cadeau. Nou ja, zelden dan.

De mensen die voorspellen dat AI het werk van veel creatieven zal overnemen, vergeten één belangrijk verschil tussen bloedeloze output en het werk van de ware creatief: het lijden. De knagende onzekerheid en regelmatig ook persoonlijk gevoelde afwijzing. Met andere woorden: het is een kwetsbaar proces, iets maken voor iemand anders.

Heb je goed geluisterd? 
Is je eigen opvatting niet te dominant? 
Het je het wel de tijd gegeven die het verdient? 
Wat vinden ze ervan?

Van dat soort ongemak. Kijk, daar heeft ChatGPT geen last van.

Je zou kunnen zeggen: hoe meer ziel en zaligheid, hoe meer inspiratie, hoe meer geploeter, hoe beter en hoe tevredener je opdrachtgever. Maar dat geeft ook verlammende opleverangst. Grijp jezelf bij je kladden en spuug de draak in de bek. Wordt het overigens niet minder pijnlijk van. Die pleister moet eraf.

Vinden die creatieven dat nu leuk, die kwetsbaarheid? Nee, maar als je iets van jezelf in je werkt stopt, is het vrijwel onvermijdelijk.

En dan nu de andere kant: de opdrachtgever

Die is namelijk ook aan de beurt, daar zit ook onzekerheid.

Je zult als opdrachtgever maar je ziel, zaligheid en je goede geld inzetten op iemand die je niet goed kent. Die je is aangeraden door een ander, of gevonden op basis van beperkt marktonderzoek. Die een stuk van je identiteit gaat vormgeven. Niet dat waar je zeker over bent, maar je identiteit en je reputatie. Zodat er iets in jouw etalage komt dat iets zegt over jou, je ambitie en je verlangens. Iets dat landt bij je doelgroep.

Bloedspannend, en je geeft het uit handen. Kun je zo’n creatief dat toevertrouwen? Nog erger: als het niet voor jezelf doet, maar namens je organisatie. Krijg je het intern uitgelegd? Wat is de waarde? Mijn hemel, waren het maar schroeven en bouten.

Stress op de loer

Kortom: er zitten potentieel wiebelige partijen aan tafel. De stress ligt op de loer en kan onderling begrip in de weg staan. Gedoe.

Wordt het er allemaal beter van, die spanning en onzekerheid? Wij denken van wel. Het zorgt voor scherpte, betrokkenheid en het lef dat helpt als je samen mooie dingen in de wereld wil zetten.

En voor de duidelijkheid: als doorgewinterde watjes zijn we dól op onze opdrachtgevers. 😱➕😱🟰🚀

Verder lezen?

Cultuur, Design

Let's chat!
Scan de code
👋 Heb je vragen? Stuur even een appje.